χωρίς τίτλο

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

____________________________________________

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

 

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης

του Δημήτρη Σκαλκώτου και της Μαρίας Κόντη [περισσότερα]

 

 

Φίκα Ολυμπία - Fika Olympia ( έργα 1 )

Έργα Βιογραφικό Δημοσιεύσεις Κριτικές  Δεσμός έργου: Url
Φίκα Ολυμπία/p8080032.jpg
 

Μνημείο πεσόντων

 Έτος : 1974

 Θέση : Ταύρος Αττικής

 Γλύπτρια : Ολυμπία Φίκα ( 1933 – )  P8080033.JPG

 

 

 

Κατηγορίες : Δημόσιος χώρος | Ταύρος | 1970-1979

Είναι Γλύπτρια - Ζωγράφος. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Έχει δυο παιδιά τον Φώτη και τη Νάγια.
Η Μητέρα της Παναγιώτα Φίκα (καλλιτέχνης, δημιούργησε υφαντά, κεντητά και πλεκτά έργα τέχνης).
Η Ολυμπία αποφοίτησε από το 5° Γυμνάσιο Μοσχάτου. Με τετραετή υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έλαβε το Δίπλωμα Γλυπτικής και το Λίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών Τέχνης - Ζωγραφικής. Με υποτροφία του Βασιλικού Ιδρύματος φοίτησε στη Σχολή Umanitaria στο Μιλάνο και με σεμινάρια στα Ελεύθερα Εργαστήρια εφηρμοσμένες τέχνες, έμαθε την τέχνη των υλικών για κάθε κλάδο (κόσμημα μοντελάρισμα σε κερί, κεραμικά, μπατίκ, σταμπωτά, μέταλλα, σμάλτα, κάρφωμα πέτρας, δέρμα και καλαθοπλεκτική). Στη Φλωρεντία με τον Καθηγητή Bruno Berargi, έμαθε την Χαλκοχυτική - Γυψοτεχνία. Εκείνο το διάστημα βρισκόταν μαζί της στην Ιταλία και ο Δημήτριος Καλαμαράς με τη σύζυγο του Φλωρεντία, όπου και εκείνοι σπούδαζαν Τέχνες. Ο Δημήτριος Καλαμαράς, αργότερα διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ταξίδεψε με τον καθηγητή Bruno Berargi στην Ελλάδα, όπου έγινε το πρώτο χυτήριο με αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν κι αντίγραφα άλλων έργων στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως του Στρατού με βοηθούς τον Ταγματάρχη Πέτρο Μωραίτη και τον Λοχαγό Σ. Σκόνδρα, συνεργάτες από την εποχή που ήταν ακόμα σπουδάστρια στην ΑΣΚΤ και είχαν τα πρώτα εργαστήρια στην ΥΕΝΕΔ (τώρα Σχολή Χωροφυλακής).
Εκτός από την Χαλκοχυτική, ασχολήθηκε και με τη σμίκρυνση και μεγέθυνση αγαλμάτων. Παρακολούθησε σεμινάρια Οργάνωσης Κοινοτικής Ανάπτυξης, έλαβε το Δίπλωμα Υφαντουργού στη Σχολη Πάλμερ, παρακολούθησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή Ελληνικού Ωδείου και τελείωσε τη Σχολή Μανεκέν Αντουανέτας Ροντοπούλου. Παρακολούθησε Σεμινάριο της Σχολής Ραπτικής SINGER.
Μετά την αποφοίτηση της από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στο Τμήμα Αντιγράφων - Εκμαγείων. Στη συνέχεια εργάστηκε ως Καθηγήτρια Κεραμικής, στη Σχολή Αμαρουσίου του Υπουργείου Εργασίας, παράλληλα υπήρξε Καθηγήτρια στη Σχολή Αργυροχοΐας του Υπουργείου Παιδείας.
Βοηθός στην Έδρα Πλαστικής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον Καθηγητή Λάζαρο Λαμέρα. Διορίστηκε στον Ε.Ο.Ε.Χ. - Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. στο Τμήμα Ξένων Εμπειρογνωμόνων, ενώ ήταν και υπεύθυνη για θέματα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, βιοτεχνίας και εκπαίδευσης.
Παράλληλα με την υπηρεσία της στο Ε. Ο .Μ.Μ.Ε.Χ. με απόσπαση και για λογαριασμό του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., εργάστηκε στην Οργανωτική Επιτροπή του Πολεμικού Μουσείου Στράτου με Πρόεδρο και Στρατηγό τον κ. Δούκα Στέφανο (κατοπινό Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου) και στα Χυτήρια εργοστασίου Βάσης 301, ενώ ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Πολεμικής Έκθεσης του Ζαππείου. Υπήρξε Συνεργάτης της Παγκόσμιας Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας (Π.Ε.Υ.) με έδρα το Παρίσι, για την οργάνωση και την Κοινοτική Ανάπτυξη Μάνης - Πελοποννήσου.
Ως Μουσειολόγος υπήρξε μέλος της οργανωτικής Επιτροπής του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, Αεροπορίας Τατοΐου και Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Μετά την αποπεράτωση του Πολεμικού Μουσείου Ναυτικού, Χωροφυλακής Τατοίου, επέστρεψε στον ΕΟΜΜΕΧ μέχρι μέχρι της συνταξιοδότησης της.
Έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις Γλυπτικής και έχει συμμετάσχει σε 24 ομαδικές στην Ελλάδα και-στο εξωτερικό. Πολλά έργα της βρίσκονται σε μουσεία,σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές.Μετά την συνταξιοδότησή της απο τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. δημιούργησε μαζί με τον γιο της την «Αίθουσα Τέχνης Ρόδου», όπου πραγματοποιούνταν εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα δίδασκε Τέχνες, στον ίδιο χώρο. Στη Γκαλερί πραγματοτοποιούνταν συναυλίες μουσικής αριστούχων μαθητών των Ωδείων και μία φορά το μήνα γινόταν συνάντηση Λογοτεχνικής συντροφιάς Ρόδου, με καλεσμένους ποιητές και λογοτέχνες από όλη την Ελλάδα. Στην Ρόδο υπήρξε εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Τεχνών Ιαλυσού, σε 3 Δημοτικά Σχολεία Ρόδου σε παίδια με ειδικές ανάγκες στο Ίδρυμα «Η ΕΛΠΙΔΑ» σε 2 παιδότοπους, κατασκηνώσεις και ΚΑΠΗ.
Αργότερα στην Αθήνα, υπήρξε μέλος Εικαστικής Επιτροπής επί Δημαρχίας Τρίτση.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με ειδικές εργασίες για το Μουσείο Χατζημιχάλη. Μέλος Επιτροπής Δήμου Αθηναίων για την οργάνωση και έκθεση Μαδρίτης. Ήταν εκπαιδεύτρια στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, στα Πολυκλαδικά Ηλιούπολης, Βούλας και στο ΚΑΠΗ Ηλιούπολης . Στο παρελθόν παρέδιδε εποχιακά σεμινάρια με θέματα εικαστικά χειροτεχνικής Ανάπτυξης στα Υπουργεία Γεωργίας, Πρόνοιας, Εργασίας και Παιδείας. Σήμερα, διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής προσφοράς, εργάζεται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) και τα Ν.Ε.Λ.Ε. Λαμίας Φθιώτιδος. Παράλληλα διατηρεί το καλλιτεχνικό της εργαστήρι όπου παραδίδει μαθήματα Τέχνης. Έχει εκδώσει το Βιβλίο «Λαογραφικά Διακοσμητικά θέματα Α' Τόμος» έχει συλλογή στοιχείων για τρεις εκδόσεις ,Ο Ελληνικός Στρατός της απένειμε επτά μετάλλια για τις υπηρεσίες που προσέφερε.
Έχει φιλοτεχνήσει ένα μετάλλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ, 3 μετάλλια για τη Δημαρχεία Ρόδου, 2 κλειδιά πόλης για τη Ρόδο, 4 Καστελόριζο.
Είναι τακτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και είναι μέλος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.
Υπήρξε μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, μέλος της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μέλος της Λογοτεχνικής Ευντροφιάς Ρόδου, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου, μέλος της F.Α.Μ (Γυναίκες Τέχνης Μεσόγειος), μέλος των Γυναικών χωρίς Σύνορα, μέλος των Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες, μέλος του Συλλόγου Γονέων Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων από Ναρκωτικά, μέλος Χορωδίας Ενηλίκων Εθνικού Ωδείου Ρόδου, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος Συλλόγου Δωδεκανήσου Εικαστικού Ατελιέ Ρόδου (Ε.Α.Ρ.).
Επίσης είναι μέλος της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Διατελεί μέλος στον κορμό της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις τιμητικές συντάξεις των καλλιτεχνών. Μέλος του ΚΑΠΗ Αγ. Ιωάννου Ρέντη και της μικτής Χορωδίας του ΚΑΠΗ.
Χόμπυ της είναι η διδασκαλική τέχνη, το γράψιμο και η ποίηση. Στόχο έχει την μετάδοση της τέχνης στους άλλους και προπαντός στα παιδιά με ένα δικό της τρόπο διδασκαλίας μέσα από την αγάπη για την εργασία που μόνο ηρεμία φέρνει και σε ταξιδεύει κάπου αλλού.

   

 

 

 

 

Μεγιστοποίηση

 

Copyright © 2013 by Glyptothiki.gr. All Rights Reserved. Site Developed by NKSolutions